vizioni November 1, 2021

Shqiptarët konsumojnë shumë kripë, madje 2 herë më shumë se norma e lejuar që është 5 gram në ditë dhe për pasojë kemi numër të lartë të personave që vuajnë nga hipertensioni, insultet celebrale, madje në moshë shumë të re.

Po si mund të binden shqiptaret të konsumojnë më pak kripë? Alaban Ylli shpjegon se përveç qytetarëve, duhen detyruar industritë të reduktojnë nivelin e kripës te produktet e tyre, qoftë duke i taksuar më shumë.

65-70% e kripës që konsumojmë merret nga ushqimet e përpunuara. 15% e sasisë që marrim në ditë gjendet tek uji frutave, zarzavateve, mishit, vezës, qumështit peshkut, 15-20% e sasisë është kripa e gjellës që i shtojmë në gatimet shtëpiake. Buka dhe drithërat janë burim i konsiderueshëm i kripës që hyn në organizëm.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*