vizioni July 1, 2020

Pse duhet ti përdorim erëzat dhe barishtet

 

Dihet se shumë erëza dhe barishte kanë veti antimikrobiale dhe antioksiduese,të cilat ndikojnë në qëndrueshmërinë dhe sigurinë e ushqimit

Përbërësit më aktiv të tyre janë fenolet dhe vajrat eterike si p.sh alicina në hudhër dhe aliltiocianat në mustardë.Shumë studiues kanë eksperimentuar përdorimin e mundshëm të barishteve p.sh rozmarina si antioksidues në bashkëshoqërim edhe me lëndë tjera.

Vajrat eterike kanë veprim antimikrobial,sidomos vajrat e portokalit janë studijuar mirë.Vajrta nga portokalli zgjasin jetën e qumështiti 56 herë në 4°C gjithashtu edhe produktet e qumështit të aromatizuar me fruta sigurojnë veprim antimikrobial.

Përveq vlerës ushqyese disa perime kanë veprim bakteriostatik.Është studijuar mirë veprimtaria antimikrobiale e hudhrës,qepës dhe rrepës.

Këto perime veprojnë kundër:

E-coli

Salmonella dizenterie

Stafillorokus aureus,të gjitha këto baktere patogjene.

Ekstrakti i hudhrës është antimikrobial edhe ndaj clostridium perfringens,bacilus cerus dhe ndah majës candida albitans.

Edhe një tjetër kategori produktesh bimore si:piper aromatik,barzilok,dafinë,selini,menta,kamomil.dallohen me veprom antimikrobial.Ato përdoren shumë kohë më parë dhe rëndësia e përdorimit të tyre bazohet në vetitë e tyre antioksiduese,konzervuese,farmaceutike dhe aromatike

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*