vizioni April 15, 2020

Njerëzit intelegjent kanë 7 tipare

Nuk duhet të keni një IQ të lart që të konsideroheni një person intelegjen,Vetëm njohja e shkencës dhe e matematikës nuk të bën një person intelegjen.Sipas ekspertëve shumë njerëz nuk e kuptojnë se sa intelegjen janë në të vërtetë.Një person intelegjen është ai që është fleksibil në të menduarit,ju përshtatet leht ndryshimeve,para se të flasin ose veprojnë ata mendojnë emocionet e tyrw thotë Dr Catherine Jackoson psikologe e licensuar klinike dhe neuropsikiatre e çertifikuar.

Studiuesit kanë vërejtur se shumë tipare njerëzit intelegjent i kanë të përbashkët.Për shembull në 2016, British Journal of Psychology konstatoi se njerësit intelegjen preferojnë të rrijn vetëm.Ata kanë tendencë tèe jenë më të pakënaqur nëse kalojnë shumë kohë me të tjerët.Pra njerëzit që preferojnë të kalojnë kohën vetëm konsiderohen më intelegjent sepse kanë aftësi të zgjidhin problemet e tyre pa pasur nevojë për ndihmë.

1.Ju jeni empatik dhe dhembshur

Sipas Christine Scott-Hudson psikoterapiste,sa më shumë një person tregon tipare të empatisë aq shumë do të tregoj aftësi në intelegjencën emocionale.

2.Ju jeni kurioz rreth botës

Gjithmonë është sopuzuar se njerësiz intelegjent kalojnë shumë kohë duke lexuar.Vetëm leximi nuk të bën intelegjent.Kurioziteti për kulturat e tjera,historitë,kafshët,natyrën dhe botën në përgjithësi është shenjë se ju jeni intelegjent poashtu tregon se ju jeni të interesuar të mësoni gjëra të reja dhe jeni kurioz.

3.Ju jeni vëzhgues

Në një botë ku njerëzit flasin për të treguar (vërtetuar) se kush janë,njerëzit intelegjent janë e kundërta thotë Jackson.Në vedn se të mburren me arritjet e tyre dhe mendimet e tyre ata zakonisht janë të qetë dhe vëzhgues.Aftësia e tyre të mbajnë gjërat mbrenda ju mundëson të vërejnë gjëra që të tjerët i kanë humbur.

4.Ju keni vetëkontroll

Të keni vetëkontroll dmth të keni pjekur.Sipas Jackson,vetëkontrolli është shenjë e intelegjencës kjo do të thotë se ju do të mendoni para se të flisni dhe veproni.Kur këta persona kalojnë nëpër ndonjë vështirësi në jetën e tyre ata do të punojnë për të zgjidhur problemin në mënyrë sa më të shpejtë dhe efikase.

5.Ju keni një memori të mirë pune

Një memori e mirë pune dhe intelegjenca e përgjithshme janë shumë të lidhur thotë Jackson.Kur keni një memorie të mirë pune kjo dmth që keni aftësi funksionale ekzekutive,memori të mirë afatshkurte,dhe aftësi për tu përqëndruar dhe kushtuar vëmendje,do të thotë që keni fleksibilitet të zhvilluar dhe më leht mund të kalojnë nga një detyrë në tjetrën.

6.Ju i njihni kufijtë tuaj

Njerëzit me intelegjencë të lartë nuk përpiqen të veprojnë sikur dinë gjithcka.Ata e kuptojnë faktin se nuk dinë gjithcka.”Nëse ata nuk mund të bëjnë diqka,ata nuk provojnë dhe veprojnë sikur të munden” thorë Jackson.Përkundrazi ata i dijnë kufijtë e tyre dhe mund ta pranojnë atë.Kjo lejon që ata të jenë të hapur për të mësuar më se të tjerët.

7.Ju pëlqejnë të shkoni me rrjedhën (FLOW)

Nëse dini se si të jeni fleksibil dhe të shkoni me rrjedhën,ka një shans të mirë që jeni shumë intelegjent.Pavarësisht se qfarë i hedh jeta ata mund të zgjidhin  problemet me lehtësi për arsye se kanë një mendje të hapur dhe mund të ju përshtaten situatave të ndryshme më leht.Nuk i marrin gjërat me ngurtësi po me fleksibilitet,thotë Jackson.

Siq mune të shihni,zgjuarësia nuk varet vetëm (nuk vjen) nga librat.Të qenit empatik,i dhembshur dhe kurioz janë të gjitha shenja të intlegjencës,Pra nëse vëreni ndonjë nga këtp tipare në veten tuaj thjesht mund të jeni një person intelegjent.

Leave a comment.

Your email address will not be published. Required fields are marked*